Female Entrepreneurship

Да си жена в 21-ви век, се оказва изключително комплексна роля. Без да преувеличаваме – от нас се очаква да сме силни, стабилни, да умеем да се справяме самостоятелно, да работим творчески и да бликаме от идеи непрекъснато. Очаква се да работим и с двете половини на ума си, без да губим интуицията си, без да губим чувствителността си, без да забравяме женствеността си.

Как е възможно това, ако нямаме стабилна основна дейност, на която да сме отдадени и да се чувстваме полезни във всяко отношение? Как е възможно, докато правим нещата, които се очакват от нас, вместо нещата, които ни вдъхновяват? Ето къде се поражда нуждата от това да предприемем стъпки, които да ни отведат към правилните решения.

Женското предприемачество не е феминистично движение и не изключва мъжете. Повечето жени със собствена дейност биват подкрепени и от мъжката страна. Женско предприемачество означава предприемачество, ръководено от жени, инициирано от жени. Означава да ръководиш едновременно с усет и размах, с умение и внимание към много фактори.

Да забравиш гордостта, да се научиш да вършиш дейност, която е полезна за останалите по повече начини. А това е особен вид майсторство и то се развива за повече от ден, за повече от една работна седмица, защото означава, че би помогнало да се развием ние самите.

Жената предприемач се изправя пред редица вярвания, вътрешни пречки, външни фактори, които оказват влияния на средата, с идеята “да прави бизнес” не просто за идеята, не просто за икономическата печалба. Цяло изкуство, нали? Може би има какво да научим от артистите, танцьорите, от всички професии. Може би е време да ги синтезираме и “бизнес” да не е мръсна дума.

А това могат да постигнат конкретно и точно жените. Онези, които не обичат да играят нечисто, които печелят не просто с аргументи, не просто с оферти, а с присъствие и носят най-хубавото за всички. Онези, с чист мотив, не просто за да работят. И не за да променят света, защото да си признаем – това е май-малко повърхностно схващане. Онези, които променят себе си отвътре, а с това и дейността си, и колектива си, и отношенията си. И всяка друга сфера в живота си.

Ето предизвикателството пред жените днес – да изградят дейност, с която да запазят женската си същност, да проявят интелигентност и разумност, да успяват да носят и обичта в себе си, защото тя не е нещо за извън работното място. Тя е нужна днес навсякъде и в най-малките неща. Не бъди просто бизнес дама, в този смисъл. Нека твоята дейност е основана на правилните неща – да се радваш на нейния градеж, да е повече от поредният проект, да я вършиш с достойнство и естествена отдаденост. Всъщност не мечтай за успех. Мечтай да се учиш, мечтай да работиш така, че един ден ти самата да се изумиш.

Жената е много повече от своята дейност, повече от външност и хиляди пъти повече от успех. Тя е ценност, а тази ценност заслужава да цъфти вместо да бъде потискана. Това може да се случи, когато изградиш своята правилна работа. Намери подкрепа, защото ще ти е нужна. Избери онзи, от когото можеш да се поучиш, да се учиш от чуждите грешки, преди да допуснеш прекрасните свои такива.

Искам да ти споделя защо аз реших да започна да бъда ментор на жени предприемачи. Изборът ми да започна да помагам на жени със собствен бизнес как да бъдат по-успешни беше провокирано от това, че аз самата над 10 години имам собствен бизнес, който за последните 4 години има 7 цифрен оборот и влезе в класациите на в. Капитал като една от водещите компании в категорията, в която е бизнеса на пазара в България. Създадох компанията в кризата, научих много уроци през годините, направих много грешки и всичко това ме провокира да имам желанието да предам на други дами да се поучат от тях, за да спестят времето, което би им отнело те да ги натрупат. Повече можете да прочете в интервюто с мен ето тук:

Interview with Dessi

1. Why am I engaged with the mentorship of female entrepreneurs?

Hello! To answer this question, I tell you my personal story in its true form.
I was 24 years old when I started my own business adventurously without loans in the bank and with no customers, site and described services. It was August, 2008. I had no idea where to begin, and there wasn’t so much information to read or get advice on how to start my business. The registration came out and I sat down at the empty table at home and thought about what to do to win clients in the face of the on-going crisis.
For the first 6 months, I made a big turnover boom and earned 60 BGN. I decided to give myself another 6 months time and spend less than my savings. They also passed and I started to cope with my living costs. In the crisis, most companies have decided to cut budgets but they still wanted more value for less money, and these were tough times.
The reason I created my company is because I wanted to train people on how to present different products and services and this became the last choice of customers during the first year of creation due to the market situation. The situation I came across helped me to see and try different working solutions that led to success in the coming years. In 2016 and 2017, we made Capital’s charts for one of the largest BTL market agencies and events…

Events

Client Testimonials

Popular Courses

Sign up for our newsletter!